Тереза покидає світ для Бога. Відторгнення любові до створінь   

 

Розчарована мінливістю земних приємностей, Терезка розраховує вже лише на Бога. „Оскільки я вже не могла ввірятися їй (Марії), я звернулася до Небес”. (А 44) Ісус лишився її єдиним приятелем. „Чи ж Ісус не є моїм єдиним приятелем? Я уміла розмовляти лише з Ним, розмови із створіннями, навіть побожні розмови, мучили мою душу”. (А 40) „Я пробувала подружитися з дівчатками мого віку, зокрема з двома з них, я кохала їх і зі свого боку вони кохали мене настільки, наскільки були до того спроможні; але на жаль! Яке ж тісне і непостійне є серце створінь!!!..” (А 38)  

З розчарування і відчаїв виник її відхід від світу і презирливість до земної приємності. В підході до цієї скрутної життєвої ситуації утверджував її Фома Кемпійський, його «Наслідування Христа» знала майже напам'ять. 

Невдачі в „здобуванні собі відношень зі створіннями” (А 38) Тереза визнає за вигідні для себе. „Яка велика подяка Ісусові, що я знайшла лише гіркоту в тлінних приязнях. … Як серце, віддане почуттям для створінь, може з’єднатися глибоко з Богом?.. Я відчуваю, що це неможливо. Хоч я не пила з отруєної чаші дуже гарячої любові до створінь, я відчуваю, що не помиляюсь, я бачила, як стільки душ, спокушених тим фальшивим світлом, летіли, як бідні метелики, палили собі крильця.» (А 38) „Не маю отже жодної заслуги в тому, що я не підкорилася любові до створінь, оскільки від неї я була забезпечена лише через велике милосердя Доброго Бога!..” (А 38) Любов до створінь Тереза визнає за перешкоду у поєднанні з Богом. Порівнює її з камінням, що Бог ласкаво усунув з її дороги, щоб не спіткнулася. Людська любов отже то фальшиве світло і затруєна чаша. Хто ж інший міг би підсунути ці світлі думки загубленій дівчинці, якщо не Фома! Тереза не має вже приводу напружуватися у світі, не мусить піднімати внутрішньої боротьби для досягнення дружби і людської любові. Вона капітулює, але цій поразці приписує високу мету і сенс. Відмовляється від життєвого зусилля і ось стає назавжди малою і слабкою Терезкою, маленькою квіточкою і пташкою, розраховуючи лише на Бога.