3. Символіка малої дороги

 

 

До появи символів існувало духовне життя Терези і розуміння надприродної дійсності, яку неможливо виразити словами. Вчителі духовного життя користуються символами для переказу доктрини. 

Мала дорога духовного дитинства має кілька символів: батько, дитина, ліфт, плечі, сходи. 

Стосовно Бога Тереза використовує не тільки термін "батько", а й "тато, татко". У вересні 1896 року ствердила, що її дорога полягає у визнанні власної нічогості й очікуванні всього від Бога, як мала дитина очікує всього від батька. Але слід зауважити, за Конрадом де Меестером, що ім’я "Отець" стосовно Бога появляється рідше, ніж ми би думали. Центральне місце в духовному житті Терези займає Ісус-Обручник, який має всі риси Отця. 

Дитина. Її сестра Марія свідчить, що Тереза завжди наголошувала на довірі, простоті й покорі дитини. І тому добрим унаочненням духовної постави людини, яка перед Богом відчуває свою слабкість, безпорадність і безмежно довіряє Богові, є образ дитини в обіймах Отця. Це єдиний образ, яким користується Тереза, коли вже розуміє духовні речі. Досвід свого дитинства в родинному домі допоміг Терезі зрозуміти Боже дитинство. 

Але не всі риси дитини – взірець для Терези: страх, гнів і крик вона не сприймає. Називаючи себе дитиною, Тереза не трактує автоматично Бога як Отця чи Маму. Це часто трапляється у ситуаціях, коли вона стає перед Ісусом, який для неї є як батько, але передовсім обручником. Відчуває себе перед Ним як дитина перед батьком, а ще більше – як Його довірлива обручниця. 

Ліфт, плечі, сходи. Бог несе Терезу на своїх плечах. Це вираження віри Терези в правду про Божу дію, яка є дією милосердної любові. Споріднені терміни: довіритись, кинутись, спати, дитина, дитяча довіра. 

Як протилежність до несучих плечей Бога, Тереза говорить про мозольне сходження по сходах, також говорить про ліфт.