Внутрішні постави  

 

  Жак Гутьєр 

 

 

Характеристичні риси духовності Терези з Лізьє – любов і довіра, простота і глибина. Її духовність неможливо окреслити якоюсь особливою чеснотою чи побожною практикою; це найглибше прагнення серця, яке виражається у відчиненні на дію Бога і в гарячому бажанні "жити любов’ю" (Po, P II, s. 9; OC, 667).  

Тереза – ревна дівчина, яка вибирає "просту, коротку малу дорогу" (Rps C, s. 222; OC, s. 237); після її смерті цю дорогу назвуть дорогою духовного дитинства. Це дорога довіри до любові, народжена з досвіду власних обмежень; помічаючи свою мализну, Тереза покладає в ній надію на Боже милосердя. Надія виражається у переповненій любов’ю довірі, стає закваскою нового динамізму, який оживляє духовність. 

У духовному житті Церкви вже віддавна присутнє все, що відгадала інтуїція Терези: повернення до Євангелія, простота віри в Ісуса, глибина надії серед ночі, автентичність любові в найдрібніших справах щоденного життя, дорога довіри, милосердя і святості, доступна кожній людині. Її гаряча любов, особливо палаюча в останні місяці життя, коли вона переживала ніч віри, освітлює нашу темряву і надає сенс мовчанню Бога, спричинює, що наші сірі дні освітлює блиск Великої Ночі, яка несе обітницю нового ранку, початок якому дав Ісус Христос. 

Дорога, яку вибрала ця молода дівчина, – дорога довіри і надії, яку Тереза відкриває настільки, наскільки йде по ній. Йде так, як могла би йти дитина, яка не порівнює себе з іншими і не озирається; керується тільки любов’ю і вірою. Йде легким кроком, довіряючи милосердному Отцеві, який бере її своєю обручницею в своєму Синові й укладає в Святому Духові новий завіт. 

"Мала дорога" довірливої любові відома нам вже сто років, незважаючи на війни, тюрми і геноциди. Вона вибирає нас більше, ніж ми вибираємо її. "Малі душі" відгадують свою дорогу інстинктивно. Безустанно чинять опір нападам смерті, вмираючи в обіймах Ісуса "добре озброєними" (Po, P II, s. 46; OC, s. 741). "Мала дорога" – дорога майбутнього. Тереза випередила нас, щоб вести цією дорогою. Вона солідарна з нашою боротьбою і надіями. Її духовність виразно говорить, що останнє слово завжди за любов’ю. 

Важливо наголосити, що духовність Терези – духовність любові, яка вказує на внутрішні постави, де слова запрошують ставати на шлях святості, до якої веде любов. А любити означає діяти. Тереза є людиною дії, бо сила її любові велика. Життя Терези – це її послання, в ньому здійснюється її з’єднання з Богом Отцем, Сином і Святим Духом. Чи може бути інакше, якщо Бог став людиною в Ісусі й воскрес? 

Ось вісім внутрішніх постав Терези, вісім ключових моментів, й водночас виклик, який треба прийняти, щоб краще зрозуміти її дорогу довіри й йти разом з нею, аби вийти на гору, якою є любов – те, що в кожній людині найкраще.

 

1. Прагнення любити Ісуса  

2. Зносити зі спокоєм свою недосконалість 

3. Покладати надію на Боже милосердя 

4. Зростати в мализні 

5. Вибрати малу дорогу святості 

6. Постійно повертатись до Євангелія 

7. Все робити з любов’ю 

8. З’єднуватись з Ісусом в стражданнях