Дорога, яка не розділяє теорію і практику

 

 

Тереза є "великим теологом духовності", як її назвав о. Марія Євгеній від Дитяти Ісус, хоча цей титул не підтверджений жодним університетським дипломом. Чинить святість доступною для всіх, показує, які відносні надзвичайні засоби і відчутні об’явлення; потрібно тільки довіритись Божому милосердю. Її "мала дорога" дитинства притягує, бо наповнена надією, нею можна жити всюди – як в монастирі, так і в світі (Багато авторів в універсальному характері послання Терези бачили світський тип духовності; серед них Yves Congar, Jalons pour une théologie du laďcat, Cerf, Paris 1954, і Jean Guitton, Le Génie de Thérse de Lisieux, Éditions de l’Emmanuel / Office Central de Lisieux, Paris 1995).   

Простота і глибина – риси, які створюють великих учителів. Завдяки їм мала Тереза прилучається до грона великих учителів духовного життя. Чи вона була великим теологом? Ні – у загальному значенні цього слова: пояснення Божих правд розумом, просвіченим вірою. Якщо теологію духовності окреслимо так: наука, яка ставить усі справи на своє місце у світлі Бога й Христа і розумно організовує дії людини у напрямку до кінцевої мети, то не можна сумніватися, що мала Тереза – великий богослов духовності. Вона проникла в Божі таїни до такої глибини, бачила дорогу так ясно, що могла представити свої відкриття простою мовою дитини. Володіла глибокими знаннями про спасіння і досконало їх передала (Marie-Eugène de l’Enfant-Jésus, Sainte Thérèse de l’Enfant Jésus, docteur de la vie mystique, [в:] Thérèse de l’Enfant-Jésus, docteur de l’Amour, Éditions du Carmel, Venasque 1990, s. 337). 

За прикладом Ісуса Тереза не відділює слів від учинків, доктрини від практики, теорії від життя. Її життя виражає Євангеліє, її слово – дія у Христі. Є взірцем заангажованої теології, практичної теології, бо те, що говорить, черпаючи з Божого слова, у її житті накладається на практикування любові, якої навчає Ісус. У житті Терези Боже слово реалізується. У такий спосіб зі слів Терези випливає новий сенс. Її життя отримує вартість свідчення: повернути християнську традицію до джерел Біблії й вчинити, що звідти вийшло щось нове: "проста, коротка, мала, цілком нова дорога".