8. Відкриття малої дороги

 

 

Лише в автобіографічному рукописі С, написаному за три місяці перед смертю, Тереза розповість про своє відкриття "малої дороги, дуже простої, дуже короткої, цілком нової малої дороги" (пор. C 2 r - 2 v). Порівнюючи себе зі святими, стверджує, що, з одного боку, виглядає як піщинка біля гори, яка впирається вершиною в небо, з другого боку, "не може стати великою" (тобто, не може сама нею стати, але Бог може це вчинити), Тереза розпочинає "шукати в святих книжках" вирішення: ним буде "ліфт", який завезе її на вершину гори святості.  

Згадаймо, що 14 вересня 1894 р., через півтора місяці по смерті батька, Селіна вступила до Кармелю в Лізьє. Взяла з собою маленький блокнот, до якого записувала найгарніші фрагменти Старого Завіту. Оскільки в тамті часи молодим кармеліткам забороняли читати все Святе Письмо, то Тереза, спрагнена Божого Слова, занурилася в блокнот Селіни. Саме там осінню 1894 р. пережила свою еврику

Спочатку її вразили перші слова: "Хто бідний на розум, хай прийде сюди" (Прип 9, 4). Відчуває, що це стосується саме її… Чи це не є проблемою на шляху до святості? Це запрошення, щоб наближатися до Бога маленькою, дуже маленькою. 

Ведена Святим Духом, продовжує пошуки своєю проникливою екзегезою. Обітниця Бога її збуджує: "Як когось його ненька втішає, так вас Я потішу… і на руках вас носитимуть, і бавитимуть на колінах!" (Іс 66, 13, 12). 

Затримаймося на хвилину. Два рази Тереза цитує цей фрагмент, і два рази в ній пробуджуються ті самі емоції: "Ах! ніколи ніжніші й мелодійніші слова не торкалися моєї душі " (C 3 r); "Після таких слів залишається тільки мовчати, плакати з подяки й любові" (B 1 r). 

Звідки такі глибокі відчуття? Бо Тереза перший раз читає в Біблії, що Бог є як Мати для своєї дитини! А Тереза є дуже вразливою до материнської любові! Чи ж вона не втратила в дитинстві свою "незрівняну" маму, яка померла від раку (A 4 v)? Ця велика втрата у віці, коли дитина потребує материнської чуйності, щоб сформувати свою особовість, спричинило глибоку рану, яка буде загоєна тоді, коли їй сповниться чотирнадцять років, завдяки "ласці Божого Різдва". Що більше, сестра Агнеса, "друга мама", до якої Тереза дуже прив’язалася, незабаром вступила до Кармелю. Сестра Марія, "третя мама, також вступила до Кармелю… 

І тепер Тереза, яка почуває себе сиротою, читає, що Бог є як Мати для маленької дитини! І підсумовує: "Мушу залишатися малою, щораз маліти" – щоб стати такою "маленькою", що Бог наповнить її своєю материнською Любов’ю. 

Її висновок очевидний: цією "малою дорогою, дуже простою, дуже короткою", яка веде на вершину любові й святості, тим "ліфтом", якого вона шукає, "є Твої руки, о Ісусе!" (C 3 r).