1. Довга письмова медитація

 

 

З січня і аж до кінця 1895 року Тереза постійно записуватиме спомини зі свого минулого. "Спомини з минулого?" Так! Але в дійсності в першу чергу говорить про роль милосердного Обручника в своєму житті. Тепер бачить, що в тканині її життя проходить золота нитка Його Милосердя.  

Тепер бачить, тепер розуміє. Все прояснилося. Записування є молитвою, поглядом у глибину, прославленням Милосердя, вдячністю. Її редакторська праця – це довга медитація, яка вкорінюється в її істоту. Безсумнівно, що частково під впливом цієї довгої письмової медитації 9 червня 1895 року, в свято Пресвятої Трійці, Тереза отримає "благодать кращого розуміння, як Ісус прагне бути коханим" (A 84r). Пасивна форма "бути коханим" гармонізує з активною формою "любити": Ісус хоче нас любити Милосердною Любов’ю, заливати нас "потоками безмежної чуйності". Тереза віддасть Йому себе. Повністю. 

Перед описом подробиць її "пожертвування" поміркуймо про роль, яку в її новій візії міг відіграти образ батька, Людовика Мартен. 

Знаємо, які стосунки були між батьком і дочкою. Тереза називала його своїм "Царем", він її – своєю "Царівною". Ми вже згадували про великий біль Терези, коли її Цар захворів психічно, а в 1889 р. потрапив до психіатричної клініки. Смерть пана Мартен у 1894 р. була для Терези закінченням довгого трауру. 

Через три тижні після смерті батька (29 липня 1894 року) вона звіряється Селіні: "Як ці маленькі прояви делікатності дозволяють нам відчути, що наш найдорожчий Тато є біля нас. Після смерті, яка тривала п’ять років, яка радість, що знаходимо його таким, яким він був завжди, шукав усіх способів, щоб нас втішити" (L 169). Наступного дня пише до Леонії: "Смерть Тата не видається мені смертю, а справжнім життям. Знаходжу його після шестирічної відсутності, відчуваю його присутність, є біля мене, дивиться на мене і чуває наді мною. (...) Споглядаємо тепер у Небо, щоб побачити в ньому Батька і Матір, які віддали нас Ісусові… Незабаром їхнє бажання здійсниться і всі діти, дані їм Богом, будуть з Ним з’єднані назавжди…" (L 170). Цю саму візію майбутнього життя – Батько, Мати і діти, зібрані назавжди в Небі, – Тереза описує на початку автобіографії (A 3r-3v). 

Зрештою, вже на перших рядках Тато є присутнім у цьому "весняному житті білої квітки": Тереза згадує "малу білу квітку", яку Тато подарував їй на свято Зіслання Святого Духа у 1887 р, коли погодився на її вступ до Кармелю; біла квітку, яку вона вложила – символічний і вимовний жест – до книжки Наслідування на сторінці "Про любов Ісуса понад усе" (A 50v). 

"Незрівняні батьки" (A 4r) присутні у всіх споминах з дитинства. Що більше, Тереза оживила ці спомини, перечитуючи кореспонденцію своєї мами. Пишучи, контемплює серце померлого батька, який тепер "дивиться на неї і чуває над нею", серце так чуйне, що по смерті пані Мартен "збагатило свою любов материнським почуттям" (A 13r). Постійно наголошує на його випромінюючій присутності в родині чи під час довгих прогулянок: "його красиве обличчя говорило мені так багато" (A 17v); сидячи "на колінах батька", слухаючи його "гарний голос", коли він співав, декламував вірші або молився, Терезі було достатньо "дивитися на нього, аби переконатися, як моляться святі" (A 18r). Жваво згадує, як Тато в день Зіслання Святого Духа, у 1887 р., "обнімає її за голову і притулює її до серця", потім пішов з нею в сад, "все ще притуляючи до серця її голову" (A 50r). Подібні жести спонтанно нагадували Терезі про "чуйну зустріч Бога" колись у Небі! (A 73r; пор. 2r

Цей контекст дає можливість зрозуміти, чому Тереза так збуджена у моменті відкриття своєї "малої дороги" фрагментом Ісаї, де Бог порівнюється до матері, яка заколисує і пестить свою дитину на колінах. 

Також стає більш зрозуміло, що, частково під впливом спогадів про батька, 9 червня наступного року Тереза отримує "благодать кращого розуміння", як сильно "Серце" Ісуса є багате в "потоки безмірної чуйності", як є щасливе, коли може "виливати" їх на тих, хто насмілюється "кинутися в Його обійми і прийняти Його нескінченну Любов" (A 84r). Незрозумілим для нас способом благодать і світло Бога прийшли через аналіз добродійств, які вона отримала на протязі свого життя, і також за посередництвом батьків, які були для неї взірцем Божої доброти. 

Посмертне життя пана Мартена відіграло важливу роль в останніх роках життя його дочки! Так як Тато був для малої Терені образом Бога, і пізніше впокорене обличчя батька вона наблизила до Пресвятого Лику Ісуса, Терплячого Слуги Ягве, так і обличчя і думки про Тата, який входить у Божу славу, стали для Терези, більш ніж коли-небудь, дзеркалом, у якому пломеніюче лице і чудове серце Ісуса отримують більш людське і більш конкретне забарвлення. 

У вірші "Тільки Ти, Ісусе" Тереза напише в 1896 р. слова, які ще тремтять щасливим і вітальним досвідом батька: "Ти, який умів створити промінь материнського серця, / Ти, найчутливіший з батьків, Втілене Слово, / Захотів відчинити мені скарбницю почуттів, / Багатший від розпаленого серця матері" (P 36). Через два тижні після пожертвування себе Милосердній Любові Тереза визнала це в своєму вірші "У Пресвятому Серці", проявляючи себе глибоко людяною у своїй вірі у Втілене Слово: "Я потребую серце, яке палає любов’ю, / Воно буде моєю підтримкою тепер і завжди, / Кохаючи в мені все, навіть мою слабкість… Не розлучаючись з мною ні вдень, ні вночі. / Я не знайшла жодне створіння, / Яке любило би мене завжди, безпечно від смерті. / Мені потрібен Бог, що огортає мою природу, / Який стає Братом і може страждати" (P 23).