2. Темрява

 

 

"Яке це дивне і без зв’язку!" (DE 3.7.3) – цей крик святої попереджує нас, що до кінця неможливо зрозуміти природу і види випробувань віри в душі. Це таємниця для самої душі.  

Життя віри є простою і складною дійсністю. Простою у своєму спрямуванні до Бога. Складною у своїх складниках: внутрішньому і зовнішньому світі особи. Коли в душі народжується сумнів, то віра атакована в корінні, а сумнів позначається на всьому житті, і тим сильніше, чим сильніше дерево віри охопило своїм корінням і галузками наше існування. І тому зрозуміло, що ці спокуси, супутники життя, розвиваються ніби без логічного порядку. І тому виникає враження незгідності та труднощі в зрозумінні й переказі досвіду. "Випробування душі, яке неможливо зрозуміти", – говорить Тереза (DE 21/26.5.10). І тому ми спробуємо дуже обережно, в міру наших скромних можливостей, описати й проаналізувати боротьбу святої. 

В Рукописі С, написаному за три місяці до смерті (червень 1897 року), Тереза користується порівняннями, щоб пояснити свій стан: "Припустімо, що я народилася у країні, сповитій густим туманом, ніколи не споглядала радісного вигляду природи" (C 5v). Це богословська доктрина, певна і виражена простими словами. Віра вже сама по собі є ніччю, бо не володіє очевидністю Божого дня. Ці останні "чудо", про які ми чули, не є "байкою", а "справжня реальність, адже Цар батьківщини, в якій світить сонце, прибув, щоб прожити 33 роки" (C 5v). У цей спосіб темрява віри освітлюється у душі ніби "ясним смолоскипом" (C 6r). Св. Петро говорить про "світильник, який світить у темному місці" (2 Пт. 1,19). Випробування полягає у тому, що ця ніч віри переходить у абсолютну ніч: спокуси щодо віри огортають маленький пломінь або зменшують його блиск, сповиваючи його густою пеленою сумнівів: "Але несподівано туман, який мене оточує, стає ще густіший, проникає в мою душу й сповиває її так, що вже неможливо віднайти в ньому той солодкий образ моєї Вітчизни, все пропало!" (C 6v). 

У листі до сестри Марії від Пресвятого Серця свята повертається до цього самого явища, порівнюючи його до "малої пташини, яка потрапила в бурю". "Здається, що вже нічого нема поза хмарами", але "знає, що понад хмарами повсякчас світить його Сонце" (B 5r). 

"Віра присутня постійно, але її невидиме світло" (B 5r) душа вже не бачить і вже не відчуває "ніякої радості" (C 7r). Має враження, що ввійшла у глибоку ніч, в іншу ніч. Дивує наголос, який свята кладе на інтенсивність цієї нової темряви. Говорить про "густий морок", про "темний тунель" (C 5v); це вже навіть "не завіса, а мур, який піднімається майже до неба…" (C 7v). 

У записах сестер під час хвороби Терези знаходимо цю саму характерну рису: "... небо таке темне, що не видно найменшого просвітку" (DE 27.5.6). Говорить про "темну діру, в якій вже нічого не можливо розпізнати. (...) Ах! Що за темрява!" (DE 28.8.3). Вірші, написані між квітнем 1896 і червнем 1897, виразно говорять: "Підтримувана, але без жодної підтримки…/ без світла і в темряві" (P30, 30 квітня 1896); "Коли зітхаю до Господа, Він усміхається / І зникає ніч віри" (P 32, 7 червень 1896); "Коли в моєму серці піднімається буря" (P 36, 15 серпня 1896). 

Останні Розмови показують, що це випробування буде тривати аж до смерті. Але Тереза також пише: "Правда, іноді найменший промінчик сонця падає просвітлити мою темряву, тоді випробування на мить вщухає, але потім спогад про цей промінь, замість того, щоб приносити мені радість, справляє так, що темрява стає ще густішою" (C 7v). 

Такі хвилини полегшення є наслідком тимчасового зникнення сумнівів: "вони ніби зупинились…" (DE 9.6.3), або раптового відчуття чуйності Бога. Так, наприклад, випадковий вигляд курки на городі, яка ховає курчат під своїми крилами (DE 7.6.1), або сон, в якому мати Анна від Ісуса запевнює її у цінності її "малої дороги" (пор. B 2r-v), або доброзичливість, якою її оточують… Це "промінь у моїй темряві…" (DE 22.7.1). Відчуває мимовільну радість: коли молиться до Пресвятої Богородиці (DE 1.5.2), коли слухає, як сестра Тереза від св. Августина розповідає свій сон, в якому бачила Терезу за "важкими чорними дверима" (DE 1.5.2), або коли чує "далеку музику" (DE 13.7.17). 

Ці короткі втіхи не повертають внутрішню радість, яку раніше відчувала. І так, плачучи над букетом польових квітів, які принесли сестри, щоб відзначити річницю її урочистих вічних обітів, говорить: "Що стосується цих доказів делікатності Бога до мене, то зовні мене обдаровують, а всередині постійні випробовування…" (DE 8.9). 

Інше ствердження: Оскільки це випробування було, загально, постійним, то мало різну інтенсивність. Здається, що збільшувалось поступово, аж до ґвалтовних нападів: "Захоплююсь матеріальним небом; це друге щораз більше зачиняється переді мною" (DE 8.8.2). Кульмінаційні пункти цього випробування: ніч 15/16 серпня 1897 року, коли рідні сестри святої боялись, що вона піддасться спокусам, тому ревно за неї молились, та останні години її життя: "Це чисте конання, без жодної втіхи…" (DE 30.9). 

Тереза переживає спочатку здивування. Не сподівалась, воно прийшло "так раптово" (C 6v). Почуття відчуження і нерозуміння для неї і для інших, отож самотності: "тільки Бог може мене зрозуміти" (DE 11.7.1). Потім почуття знеохочення (DE 4.8.4), неспокою (DE 20.8.10). "Сидячи за столом гіркоти", споживає "хліб болю" і переживає невимовні внутрішні терпіння (C 6r).