7. Довіра до Бога

 

 

Опір, втеча, акт віри і любові… Тереза глибоко переконана, що не могла би цього практикувати без допомоги благодаті. Знає, що віра сама по собі є благодаттю (пор. DE 22.9.6), але також знає, що Божа допомога є необхідною для її збереження: "Постійно говорю Доброму Богові: О мій Боже, прошу Тебе, збережи мене від нещастя невірності" (DE 7.8.4).  

Це ілюстрація її "малої дороги", яка полягає у тому, щоб залишатися "малою", тобто, щоб не приписувати собі жодної чесноти, не вважати себе здатною чинити своїми силами якесь добро, навпаки, визнати свою слабкість і все просити в Бога: "Не можу ні на що опертись, на жодний з моїх учинків, щоби збудити в собі довіру" (DE 6.8.4). "Ніколи не покладаюсь на свої думки; знаю, яка я слабка" (DE 20.5.1). 

Допоки перебуваємо в поставі вбозтва, покори серця, не наражаємось на жодну небезпеку. Випробування, через які треба пройти, завжди дозуються Богом, який не дозволяє, щоб нас спокушували понад наші сили: "Добрий Бог дає мені рівно стільки, скільки можу витримати" (DE 25.8.2); "Якщо буду задихатися, то Бог дасть мені силу" (DE 27.7.15). 

Катастрофа буде неминучою, якщо вважаємо, що самі можемо подолати труднощі: "Розумію, що св. Петро міг упасти. Цей бідний святий Петро… Розраховував на себе, замість опертися на силу Господа. (…) Звідси висновую, що якщо я би говорила: 'Мій Боже, добре знаєш, що занадто Тебе люблю, аби затриматись хоча би на одній думці проти вірі', мої спокуси стали би такими сильними, що я би їм піддалась" (DE 7.8.4). 

Якщо їй вдається витримати, то тому, що її підтримує Бог. Але ця допомога не відчутна; вона уділяється у відповідний момент і так таємно, що Тереза має враження, що повністю сама в своїй ночі, в своїх фізичних стражданнях і в агонії душі. Споживає "хліб болю (…) повного гіркоти, за котрим їдять бідні грішники" (C 6r). Переживає стан богозалишення так, ніби стала невіруючою. Без жодної "радості Віри" (C 7r), позбавлена надприродної радості любові, яка її перед тим наповнювала, психологічно відчуває те, що відчувають атеїсти. Небо для неї зачинене… "Навіть святі мене залишають!" (DE 3.7.6). Потішання сестер не допомагають у цьому неймовірному "замішанні". 

Здається, що внутрішня темрява ставить під знак запитання не тільки її віру, але, у виді сумнівів щодо дотримання Богом своїх обітниць, її надію. Те, що щастя Неба стає ілюзією, є тільки одною стороною спокуси; іншою, більш небезпечною є неспокій, чи Бог цікавиться її душею, думками, що залишає її саму в її жалюгідних зусиллях осягнути обіцяну мету. 

У цих випробуваннях віри під загрозою є найбільше добро святої: довіра до Милосердної Любові. Вона була серцем її "малої дороги". Тереза пожертвувала себе як "всепальна жертва Милосердної Любові Доброго Бога" (A 84r) i у виді "рани Любові" (DE 7.7.2), яка була їй завдана пізніше (червень 1895), а також через інші знаки отримала від Бога підтвердження, що її жертва прийнята. І ця любов раптово зникає. Бог тихенько втік з її подвійної ночі. Тереза розуміє, що її відповідь повинна бути повною пожертвою себе Йому: "Добрий Бог хоче, щоб віддалася Йому як маленька дитина, яка не турбується про те, що з нею буде" (DE 15.6.1). Ця характерна для неї готовність проявляється в її словах як справжній лейтмотив: "Віддаю себе" (DE 10.6), "треба себе віддати" (DE 25.8.8). 

Слід відмітити, що Тереза доходила до цього поступово: "Слова Йова: Навіть якщо вб’єш мене, буду Тобі вірити захоплювали мене з дитинства. Але мені треба було багато часу, щоб дійти до такого рівня довіри. Тепер я дійшла до нього" (DE 7.7.3). 

Така довіра є не втечею, а остаточною і безумовною акцептацією волі Бога, якою би вона не була. Йдеться про найвищий рівень віри, обдертої з усього, яка не спирається на людських мотивах. Це найчистіша форма любові, яка дійшла до своєї повноти і яка виражається через сліпу довіру до Божого Милосердя всупереч тому, що її заперечує. Ні, Бог не залишає її серед ночі, не може її залишити, ніколи її не залишить: "Люблю Його! Ніколи мене не залишить!" (DE 27.7.15). Тереза невтомно виражає свою впевненість і через це дає найповнішу і найрішучішу відповідь своїм спокусам проти віри. 

Ніколи не допустить до себе питань щодо доброти Бога, яка допускає, щоб вона так терпіла. Замість того, щоб звинувачувати Його в байдужості, бачити в тому, що діється, Його жорстокість, як це робив Йов, знаходить спосіб подякувати Йому за те, що переживає: "Яким добрим повинен бути Бог, якщо допускає, щоб я так страждала!" (DE 23.8.1). Знає, що Він тут є, що дає їй силу зростати в цьому "мучеництві", яке є "мучеництвом любові", якого так прагнула. Зрозуміла, що витривалість у намірах стає мірою її любові, і що Бог очікує від неї "більше доказів довіри і любові" (DE 10.7.14). 

На запитання про терпеливість і про святих, які спостерігають за цією боротьбою, відповідає: "Хочуть бачити… передовсім, чи втрачу довіру…. до якої міри втримаю свою довіру" (DE 22.9.3). Основою цієї безмежної довіри є не її особисті заслуги, взірцеве життя, а незрозуміла і безмежна Милосердна Любов самого Бога: "Можна подумати, що маю таку велику довіру до Доброго Бога, бо не грішила. Скажи ясно, моя Мати, що навіть якщо я би вчинити всі можливі злочини, то мала би ту саму довіру…" (DE 11.7.6). 

Чи треба говорити, що Тереза вийшла переможно з цієї довгої і немилосердної боротьби? Аби це довести, не треба звертатися до її діяльності та слави по смерті. Подавала докази перемоги під час самого випробування: своїм опором, не марнуванням часу і сил на дискусії зі своїм суперником, своїми актами віри й любові, своєю незломною довірою, свідками чого ми були. Існують ще інші знаки, які свідчать про те, що повністю контролювала свої дії і повністю панувала над ситуацією. Доказами цього є її радість і її спокій, які проявляються у різний спосіб в її жартах, грі слів, піснях, бажаннях розвеселити сестер. Очевидно, що дуже страждає, але страждає "в радості й мирі", як сама пише до матері Марії від святого Гонзаги (C 4v). 

Останні Розмови повні записок типу: "Моя душа, незважаючи на свою темряву, перебуває у дивному мирі" (DE 24.9.10). Дивним, якщо візьмемо до уваги терпіння, які на неї спадають: зовнішні і внутрішні. Радість і спокій променіють з усього її єства, і то в такій мірі, що її сестри часом забувають, коли приходять до неї за порадами, що мають справу з дуже хворою дівчиною. Дивний мир, по-людському дуже вимовний, бо його єдиним джерелом є благодать у глибині серця Терези. Останні хвилини її життя, позначені екстазом, її перемога показують закінчення її шляху. Очевидно, що в любий момент могла впасти, і добре про це знала, бо не довіряла своїй слабкості. Але таке падіння було би неправдоподібним, бо ми вмираємо так, як живемо. 

Смерть Терези була підтвердженням її життя, останньою нотою, яка одним словом показувала її всю: "Люблю Його!... Мій Боже, люблю Тебе!..." (DE 30.9).