3. Жити малою дорогою

 

 

Тереза визнає свої обмеження і слабкості: "Ти краще від мене знаєш мою слабкість, мою недосконалість" (C 12v). Отцю Бельєру визнає: "Брате! Прошу, щоб брат мені повірив, що Добрий Бог не дав брату сестри з великою душею, а з маленькою і недосконалою душею" (L 224).  

Внаслідок дрібного інциденту з сестрою від св. Іоанна Хрестителя, свідком якого була мати Агнеса від Ісуса, Тереза пише: "Я дуже щаслива, що була такою недосконалою, це краще, ніж підтримуватись благодаттю і бути взірцем солодкості…" (L 230). 

Ця слабкість, яку вона так часто визнавала і приймала, стає упривілейованим місцем Божого Милосердя. Бажання Терези "залишатись малою" – не наслідок її інфантильності; прагне кинутись в обійми Ісуса, "ліфта", який завезе її до Отця, тим більше, що її стан, в людському розумінні, безнадійний. "Віддавна я вже не належу собі, я цілковито віддана Ісусові, отже Він може робити зі мною, що забажає" (C 10v). Вона повністю піддається Божій волі: "В сумі, мені однаково – буду жити чи вмру" (DE 15.5.7). 

Саме тут парадокс, який так вразив свідків: у найбільших стражданнях Тереза зберігає "мир і радість". У навіть у випробуваннях віри, які не припиняються ні на мить, стверджує: "Яка темрява! Але перебуває в ній у мирі…" (DE 28.8.3).