7. З Ісусом на Голгофу

 

 

У червні Тереза перечитала свій твір про Жанну Д’Арк. Матері Агнесі скаже: "Сестра там знайде всі мої почуття стосовно смерті; всі там виражені" (DE 5.6.2). Її вразило одне речення: "Ох, яку втіху відчуваю, бачачи, що моє конання подібне до конання мого Спасителя…" (RP 3,2,5).  

Це останній секрет хвороби і агонії Терези. Очевидно, що вмерла від туберкульозу. Але в очах своєї віри хоче "вмерти в любові" для Улюбленого і з Улюбленим, за яким хотіла йти до кінця, аж до прославленого Хреста. Прагнення мучеництва завжди її пожвавлювало. Після крововиливу сказала: "Я була впевнена, що отримаю радість побачити свою кров, бо вмираю як мучениця любові" (Женев’єва, PO 307). 

Зазвичай, смерть її не лякає; але часом приходять важкі моменти: "Одного разу вранці, під час подячної молитви після Причастя, я відчула ніби занепокоєння смерті… і до того ж жодної втіхи!" (DE 5.6.3). "Боюся того, що я боялась смерті… Чим є це таємниче відділення душі від тіла? Перший раз я досвідчила щось таке, але відразу віддала це доброму Богові" (DE 11.9.4). 

Сестри Терези, які читали описи "смерті з любові" святого Іоанна від Хреста, уявляли собі, що під час смерті їх сестри з’явиться ангел, Богородиця, буде якесь незвичайне чудо. Тереза постійно спускає їх на землю: "Не дивуйтеся, якщо не з’явлюся вам по смерті, і якщо не побачите нічого надзвичайного на доказ мого блаженства. Згадайте тоді, що саме це – моя мала дорога – нічого не бачити". Споглядала тільки Розп’ятого Ісуса: "Наш Господь помер як Жертва Любові, і бачите, як Він конав!" (DE 15.8.1). "Наш Господь помер на хресті, в богозалишенні, але це найкрасивіша смерть з любові, яку колись бачили! смерть з любові – це не екзальтована смерть… Щиро тобі признаюся, що досвідчую це" (DE 4.7.2). Відкидає все видовищне: не помре "після Причастя" або під час великого свята, але в звичайний день. 

Вона передовсім – сестра Тереза від Пресвятого Обличчя, яка кличе страждаючого слугу Ягве і Ісуса з Гефсиманського саду. 2 червня пише до сестри Марії від Євхаристії: "Її Обручник поведе її на Голгофу, а не на весілля" (L 234). Не розстається зі своїм "улюбленим хрестиком": цілує його, обсипає пелюстками троянди, під час агонії не випустить його з рук. Усі дрібні події життя, які тепер згадує, спрямовують її до страстей Ісуса: трьох сестер, які засипають біля її ліжка, назве "Петром, Яковом і Іоанном!" Болять плечі? Думає про несення хреста. 

Колись любила хресну дорогу в каплиці, тепер переживає її насправді. Тереза має частку в страстях Ісуса. Тому не вагається молитися архієрейською молитвою Ісуса (Ів. 17). Її сміливість базується на святій теології Містичного Тіла: "Можу тільки повторити слова Ісуса під час Тайної Вечері. Він не образиться, бо я – Його Обручниця і, як наслідок, Його добро є моїм добром" (L 258; C 34v). Великий фрагмент з останнього Рукопису присвячений Великому Четвергові. Це ключ до зрозуміння її страждань. Ледве закінчила писати, настала Велика П’ятниця. Вона, учениця і обручниця Ісуса, – зерно, яке падає в землю, вмирає і видає великий врожай. 11 серпня цитує ці рядки Євангелія святого Іоанна. 

Похована 4 жовтня, після агонії, під час якої говорила: "Ніколи не припускала, що можна так страждати! Ніколи! Ніколи! Тільки моє велике прагнення спасати душі може бути поясненням" (DE 30.9). 

За сто років Тереза вчинила багато добра. Чи можемо дивуватися? Бог сповнив усі її прагнення, бо їх збуджував у ній Його Дух. Чи ж вона не писала до отця Бельєра: "Не вмираю, а входжу в Життя" (L 244)?