a. Ісус Христос – повнота об’явлення Батьківської та Милосердної Любові Бога

 

   

 

В епосі, позначеній духовністю янсенізму, яка часто спотворювала обличчя Бога, представлючи його тільки як суворого суддю, який міг вимагати повної самопожертви для зменшення своєї справедливості, Тереза від Дитяти Ісус, завдяки читанню і медитації Святого Письма, наставлена слухати Ісуса, який є повнотою обʼявлення, відкрила справжнє, батьківське і милосердне обличчя Бога, який нас запрошує жити як діти, віддані Його любові, в довірі: "оцікуючи все від доброго Бога, як мала дитина очікує все від свого батька" (NovissimaVerba, 6 серпня).  

Тереза навіть називала Бога Татком. Це не означає, що її "дорога дитини" була християнським життям "із знижкою", для незрілих осіб. Як зауважив Конрад де Меестер, імʼя Отця стосовно Бога у творах Терези зʼявляється рідше, ніж ми би очікували. А це тому, що в її духовному житті центральне місце займає Ісус-Обручник, який водночас – як повнота обʼявлення Бога – має всі риси Отця. Як тільки Тереза зрозуміла, "як сильно Ісус прагне, щоб Його любили", віддала себе в жертву Милосердній Любові Отця, яка прагне уділятися всім (A 84 r). І, як наслідок, йдучи далі, Тереза вчить, що слід відповідально, так як Христос, розпочинати місію проголошення спасительного плану Бога всім людям, аби вони могли зануритися в безмір Його милосердя і досвідчувати Його батьківську любов.