4.  НАРЕЧЕНА  ІСУСА

 

«Ти завжди мене супроводжуєш поглядом любові»

 

СЕСТРА   ТЕРЕЗА   ІМЕНІ   НЕМОВЛЯ   ІСУСА…

 

Тереза вступає до Кармелю 9 квітня 1888 року. 2 січня їй виповнилося п’ятнадцять. Вона вже знає, яке ім’я матиме, коли через кілька місяців одягне вбрання кармелітки. Вона знає його ще з п’яти років. У жовтні 1882 року, через кілька днів після вступу Полін до Кармелю, Тереза була по-справжньому здивована, коли матінка Марі де Гонзаг запропонувала їй узяти собі згодом ім’я сестри Терези імені Немовляти Ісуса. Саме те ім’я, про яке вона так мріяла!

 

… І   ПРЕСВЯТОГО   ЛИКУ

 

Після вступу Тереза під впливом монахині Агнес, своєї рідної сестри, відкриває, що може принести їй, Терезі, споглядання Пресвятого Лику. Так, одягаючи чернече вбрання 10 січня 1889 року, вона робить це під ім’ям сестри Терези імені Немовляти Ісуса і Пресвятого Лику.

Монаше ім’я віднині примушує її більше розмірковувати над двома основними таємницями дитинства і страждань Ісуса Христа. Їй подобається уквітчувати статуетку Ісуса-Дитятка, яка була у монастирі. То був спосіб сказати Йому, що вона ладна робити все, аби принести Йому радість. Щодо Пресвятого Лику, зображення Якого вона поклала до свого требника, то Він нагадував їй про ту несамовиту любов, якою любив нас Ісус. «Поглянь на Його чудовий Лик! – пише вона до Селін. – Поглянь на Його погаслі й опущені очі! Поглянь на Його рани! Там ти побачиш, як Він нас любить».

 

ОБЛИЧЧЯ   ПАНА   МАРТЕНА

 

12 лютого 1889 року пан Мартен був терміново поміщений до притулку для божевільних дю Бон-Совор.

Новина була для Терези тим болючішою, що надійшла вона до Лізьє з твердженням, ніби саме її передчасний вступ до Кармелю послужив причиною душевного розладу батька.

Тереза болісно реагує на жахливе випробування, споглядаючи все більше й більше Пресвятий Лик, імені якого вона прибрала уже місяць. У її голові виникає двосторонній зв’язок між смиренним Ликом Ісуса й деформованим обличчям батька. Приниження останнього дає їй можливість краще зрозуміти, до якої прірви приниження хотів упасти улюблений Син заради нашого спасіння. Але вона, однак, пам’ятає, що її любий татусь залишається попри все дорогим божим дитям. Спотворений сьогодні, пізніше він зміниться на образ Ісуса.

 

БАЖАННЯ   БУТИ   СХОЖОЮ

 

Оскільки любов включає в себе бажання наслідування, Тереза дедалі більше хоче бути схожою на стражденного слугу, описаного в розділі 53 книги пророка Ісаї: «Він скромний і не має краси…» Вона також хоче бути приниженою, аби її сприймали як ніщо; вона не бажає привертати уваги до себе і воліє бути схованою від очей своїх сестер і від усього світу.

«Зроби так, Ісусе, щоб я була схожою на Тебе». Це найкоротша молитва, яку Тереза написала навколо марки Пресвятого Лику.

 

УЛЮБЛЕНИЙ   МАЛЮНОК   ТЕРЕЗИ

 

Святий Лик, зображений на хустці Вероніки, що зберігається в соборі св. Петра в Римі та виставлений паном Дюпоном.

У турському салоні, де пан Дюпон виставив це зображення в 1854 році, відбулися численні чудесні зцілення. «Святий чоловік з Тура», як його називали вже за життя, присвятив 25 своїх останніх років поширенню культу Святого Лика у свідомості сестри Марії імені Святого Петра. Ця кармелітка з Тура, яка померла за три роки до смерті Терези, отримала місію пробудити у християн бажання спокутувати хулу, що спотворювала і спотворює Лик Спасителя.

 

         НАВІЩО   ВСТУПАТИ   ДО   КАРМЕЛЮ  ТАКОЮ  ЮНОЮ?

 

Ранній вступ Терези до Кармелю часто дивує. Одні гадають, що Тереза не пізнала світу, перш ніж податись до монастиря, інші – що з її боку це було примхливе бажання ввійти за мур такою юною; ще інші вважають, що для неї справжнє милосердя полягало в тому, щоб залишитися в Бюїсонне поруч з батьком, здоров’я якого вже починало підупадати; решта бачить у цьому ранньому бажанні цілковитого самозречення ознаку чудової і неповторної щедрості.

Справді, наприкінці минулого століття можна було піти до монастиря у 18 років після кількох місяців постулату та одного року новіціату, тобто вступ до монастиря у віці 16 років не був рідкістю. Отже, Тереза просила лише один рік як виняток з правил. Матінка Сен-Плясід, директор пансіонату при монастирі, сама стала монахинею у 15 років. Були навіть часи, коли такий вступ, що його ми сьогодні вважаємо раннім, був річчю буденною. Тереза з Авіля допустила в монастир свою племінницю Терезіту у віці дев’яти років. Ще ближча до нас Жожета Гревіль вступила до монастиря кармеліток у Лізьє в 1909 році, у віці тринадцяти з половиною років. Вона прийняла постриг через два роки і померла в 1968 році, будучи настоятель кою монастиря у Сегоні. Крім того, згадаймо й те, що люди-споглядальники часто досягають глибшого пізнання людини, ніж ті, чиї знання ґрунтуються на довгому перебування у світі. Споглядальники знають проблеми свого часу зсередини.

Надто дискусійним було б, нарешті, твердження, ніби ранній вступ Терези до Кармелю є одним з елементів її святості. Справді, багато християн хибно міркують, як кармелітку, котра прожила зовсім банальне життя, могли канонізувати? Тому їм будь-що хочеться знайти щось виняткове в її короткому житті й роздути той факт, що до монастиря вона вступила зовсім юною. Але Тереза розглядала цей вступ у 15 років як ознаку своєї слабкості! Вона багато разів говорила про це Селін, котра лиш пізніше від неї пішла до Кармелю. Починаючи з 23 липня 1888 року Тереза пояснює їй причину цієї різниці: «Одна з лілій була слабкою, інша – сильною. Ісус узяв слабку».  

 



Новіціатка Тереза біля підніжжя хреста

                      (січень 1889) 

 

Можна вгадати волосся Терези під її білим плащем новіціатки. Їй насправді вирішили не стригти його в день, коли вона вдягла це вбрання, як це звичайно повинно було бути. Побоювалися, аби монахинь часом не вигнали з їхнього монастиря, як то вчинили сто років тому під час французької Революції. Мати Марія де Гонзаг, настоятелька Кармелю, вирішила, що буде розсудливіше залишити волосся зовсім юній новіціатці. У разі вигнання вона б легше могла знову вбратися у мирський одяг. Постриг волосся відбувся лише наступного року. На підніжжі хреста вирізьблено латинське звернення: «O Crux, ave , Spes Carmeli» (О хрест, ми вітаємо тебе, надіє Кармелю).