5.  СПРАВЖНЯ   КАРМЕЛІТКА

 

«Я прийшла, щоб урятувати душі, а найперше –

щоб молитися за грішників»

 

ЖИТТЯ   У   СПІЛЬНОТІ

 

 Община у пральні.Тереза стоїть навколішки друга зліва.1894

Саме завдяки високому пошануванню всіх вимог монастирського життя, Тереза стала правдивою святою. Занотовуючи свої спогади у 1895 році, вона визнає, що Бог дав їй благодать не мати жодної ілюзії при вступі до Кармелю. Вона сумнівалася, чи вдасться їй звикнути до раннього підйому о 4.45 ранку, до простої монастирської їжі, до перепадів настрою, до кисло-солодких роздумів деяких сестер, до вологого холоду нормандських зим у неопалюваному будинку, за винятком спільної кімнати, де проводили рекреації, яку через це прозвали «обігрівачем».

 

ГОДИНИ   МОЛИТВИ

 

Тереза, можливо, уявляла собі не такими вже й пісними ті дві години молитви в монастирській каплиці – їй траплялося навіть засинати в цей час, наче вона провела безсонну ніч.

Але вона не винуватила себе за це. «Малі діти більше подобаються батькам саме тоді, коли вони сплять. Я гадаю, що й лікарі присипляють хворих для того, щоб зробити операцію».

Коли Тереза не знаходила потрібних слів для своєї молитви, вона зверталася до Святого Письма, аби проникнути ся посланнями любові, які залишив там Господь раз і назавжди, звертаючись до своїх дітей. «Найбільше під час молитви мене захоплює Євангеліє: у ньому я знаходжу все необхідне для моєї бідної душі. Я там завжди відкриваю нове світло, прихований, таємничий зміст».

Іноді вона відкривала щось нове у книжці «Наслідування», яку знала майже напам’ять, бо розмірковувала над нею в юності. Вона знаходила там, за її словами, «чисту і добру їжу».

З досвіду Тереза також знала, що Господь часто наставляє душі зсередини, спонукаючи їх у сприятливий момент сказати саме те, а не інше, дотримуватись певної поведінки: «Я відчуваю, що Він у мені: кожної миті Він керує мною і підказує мені, що я повинна зробити чи сказати. Якраз у той момент, коли мені це потрібно, я відкриваю світло, якого досі ніколи не бачила: і це не обов’язково під час молитви, навпаки, найчастіше це відбувається, коли я зайнята щоденними справами».

 

ЛЮБОВ   ДО   ЄВХАРИСТІЇ

 

Вступ Терези до Кармелю. Катрін Муше виконує роль Терези у фільмі Алена Кавальє

  

Незважаючи на сухість своєї молитви, Тереза любила довгі години, що їх вона проводила в каплиці. Дарохранительниця була справді полюсом її споглядальниць кого життя. Вона проявляє себе як справжня донька Терези з Авіля. Коли Матінка працювала над створенням нової спільноти в іспанському містечку, вона поспішала, щоб якомога скоріше відслужили там св. Месу. Як тільки св. Месу було відслужено і Євхаристію поклали до дарохранительниці, вона вважала, що засновано новий монастир Кармелю.

Але Тереза не забувала, що Ісус установив Євхаристію не для того, щоб залишатися в позолоченій дароносиці. «Це для того,повторювала Тереза,щоб віддаватися нам і перетворювати нас на Нього». Вона страждала від того, що могла причащатися лише чотири рази на тиждень, згідно з розпорядком часу.

 

ДУХОВНЕ   ЧИТАННЯ

 

Кожна кармелітка повинна щодня присвячувати йому певний час. Уже з перших років життя у Кармелі Тереза одержує благодать відкривати скарби, що їх містять писання святого Жана Делакруа. Вона охоче читає уривки з «Живого полум’я любові», яке пропагує таємницю спокуту вального значення хреста.

 

РУЧНА   ПРАЦЯ

 

Вона посідає важливе місце в щоденних заняттях кармеліток. Це робота, яку бажано виконувати в келії, бо так кожний легше зосередиться.

Тереза, згідно з усталеною монастирською традицією, намагається свою справу доконувати повагом і під Господнім поглядом.

Поради, що їх вона давала своїм новіціаткам, були приблизно такого змісту: «Ви тут не для того, щоб зробити багато роботи… Ви тепер спостерігаєте за тим, що відбувається в інших монастирях Кармелю. Поспішають монахині чи ні? Чи заважає їм праця молитися? Отож бо, ви повинні так само відходити думкою від вашої роботи, свідомо використовуючи відведений для неї час, але з вільним серцем».

 

АПОСТОЛЬСЬКЕ   ЗНАЧЕННЯ   СПОГЛЯДАЛЬНОГО   ЖИТТЯ

 

Щоденно з любов’ю підкоряючись усім вимогам карельського статуту, Тереза переконана, що працює ефективно для поширення Царства Ісуса в серцях: «Моя слабка любов, мої малі страждання, благословенні Ним, примушують любити Його здаля!»